Freek de Jonge: satire is dood!
Er blijft mij ook niets bespaard. Afgelopen dinsdag aan de afwas, rot werk. Radio aan. Dit is de Dag, 18.30 uur EO met Thijs van den Brink. Gasten:Joram van Klaveren en Freek de Jonge !!!
Ik dacht dat die man al jaren dood was, maar ik had abuis. Niet Freek is dood, maar de satire is dood. Zei Freek, en ging verder...
"Vroeger zei men: 'God is dood'. Niet dat dan het geloof in een God verdween, maar wel de manier waarop de kerk dat invulde. En zo is het ook met satire: de vorm waarin we het invullen is dood".....

"Satire geeft de werkelijkheid sterk overdreven weer, maar nu hebben we een sterk overdreven werkelijkheid die écht werkelijkheid is. En als je die werkelijkheid sterk overdreven wil neerzetten ga je over morele grenzen.” Daarom werkt satire niet meer. "We moeten een nieuwe vorm vinden."
Op de vraag van oud VNL-politicus Joram van Klaveren waarom onder meer de islam door cabaretiers zo weinig wordt bekritiseerd, zegt De Jonge: "Toen we de kerk bekritiseerden konden we van de kerk niets anders verwachten dan een weerwoord. Maar van de islam kun je sancties verwachten. Als je met satire een open wond raakt, zou ik heel voorzichtig zijn."

Tja, lulde Freek uit zijn gerimpelde nek: "De moslims hebben simpelweg nog erg veel dingen die ze erg belangrijk vinden, die ze koesteren. En als je daar aan komt, dan nemen ze maatregelen."
Ook voor Joden en Christenen geldt nog steeds dat vele dingen hun heilig zijn, maar die hebben een dermate niveau van beschaving dat als je ze kwetst en hun God beledigt, ze niet wraakzuchtig gaan moorden, maar slechts meewarig kijken en twijfelen aan je geestelijke vermogens. Of zoals Freek het verwoordde: "Maar van christenen had je niks te vrezen: die keren in principe "hun andere wang toe".

Daarom schopte Freek en zijn linkse vrindjes in de jaren '70 met graagte en groot enthousiasme tegen o.m. het Christendom. Jehova's, gehandicapten, burgerlijkheid. Niet omdat ze zo onverschrokken waren, ze deden dit omdat ze wisten dat die groepen niks terug deden. Dan vervalt de hele waarde van satire. Satire is toch het omver schoppen van heilige huisjes, taboes doorbreken? Nee blijkt, gewoon iemand pakken die je aan kunt, iemand die te kwetsbaar of te fatsoenlijk is om zich te verweren. Met dat dedaine linkse toontje

Als de hele linkse garde vanaf dag een net als tegen het Christelijke geloof vol op het orgel was gegaan tegen de islam en hun pedo profeet was er geen beginnen aan geweest voor de fanatieke moslims maar omdat de "stoere jongens" elkaar direct afvielen uit laffe politieke correctheid die de hele dag gedoceerd werd door Hirsch Ballin en Donner, en kwamen de enkelen die nog het wel durfden alleen te staan en werden zo een makkelijk doelwit .

Freek de Jonge geeft dus toe dat de islam / fundamentalistische moslims oneindig veel gevaarlijker en vrijheidsbedreigender zijn dan de Christelijke kerk en de fundamentalistische gereformeerde kerk. Waarom heeft De Jonge dan nooit de politici die dit levensgevaarlijke tuig hebben binnengehaald en momenteel zelfs met scheepsladingen Europa binnenhalen, over de hekel gehaald? Waarom neemt De Jonge die niet op de hak? Waarom wél Wilders? Juist de enige ziel op het Binnenhof die zich tegen de vernietiging van onze samenleving door de islam keert. En waarvan politici en ander links geteisem hopen dat hem voor zijn "minder, minder minder" vraag, de politieke doodstraf wordt opgelegd.
De Tweebeeke's, Huysen, Pauwen, vNieuwkerken en vele andere "journalisten" en de staatsgesteunde nieuwe zuilen van "tolerantie" waar ze voor werken...ze gaan er allemaal prat op te deugen, maar ze zouden zich de ogen uit het duurbetaalde hoofd moeten schamen, want deugen heeft geen enkele connectie met landverraad.

Freek de Jonge.

Hoe zielig eigenlijk.

Laf tot op het bot, maar het verdiende zo goed.

God bestaat niet, dus echt niemand zit meer op je te wachten.

Tragedie.

Shakespeare.

 

 

.