Rompuy OranjeDe afgelopen twee weken waren weer doorspekt met EU nieuws.
Rutte die eerst glashard liegt over machtsoverdracht aan de EU, dan wat vage legalese er op loslaat (wel contract maar niet bindend…) en daarna claimt dat hij een stokje voor lidstaatcontracten heeft gestoken, was weer zo’n pareltje. Maar er was ook nieuws uit de EU dat me deed huilen van het lachen, of was het nu aan het lachen van het huilen?
De afgelopen twee weken waren weer doorspekt met EU nieuws.
Rutte die eerst glashard liegt over machtsoverdracht aan de EU, dan wat vage legalese er op loslaat (wel contract maar niet bindend…) en daarna claimt dat hij een stokje voor lidstaatcontracten heeft gestoken, was weer zo’n pareltje. Maar er was ook nieuws uit de EU dat me deed huilen van het lachen, of was het nu aan het lachen van het huilen?

EU valt in de prijzen

Allereerst kreeg “onze” EU president Herman van Rompuy een eredoctoraat van een universiteit in Spanje. Nu denkt u vast dat dit weer hielenlikkerei/titelinflatie is; en dat is het ook, maar het is ook briljant van deze universiteit, want ze hebben Van Rompuy in een lampenkappakje gekregen (zie foto). De Nederlandse ambassade heeft waarschijnlijk ook haar invloed doen gelden, want het kleurschema van het hoedje is duidelijk in ons voordeel.

Rompuy Oranje

 Maar ook “onze” ex-Maoist, Jose Manuel Barroso, de huidige president van de Europese Commissie, kreeg een prijs. Ik moest het drie keer opnieuw lezen voor ik lachend/huilend naar mijn wijnkelder liep: Barroso heeft namelijk een “2014 Distinguished Leadership Award”gekregen. Vrij vertaald kreeg hij dus een prijs omdat hij een uber-goede leider is.

Bankenresolutiefonds

Ik was nauwelijks bekomen van de slappe lach totdat ik het nieuwste plan van de EU aanschouwde: het bankenresolutiefonds. Allereerst duurt het 10 jaar voor het potje gevuld is met maar liefst EUR 55 miljard. Ja, u leest het goed; EUR 55 miljard. Het bankenresolutiefonds krijgt dus een emmer water om een bosbrand mee te blussen. Alleen al in Spanje zijn de leningen met een betalingsachterstand gestegen naar EUR 275 miljard, of wel 25% van BBP (bron: Exane). De Ierse bankenredding was alleen al goed voor EUR 85 miljard. Alhoewel niet alles van dit bedrag naar de banken ging, geeft het wel weer wat er allemaal nodig is om (tijdelijk) de financiële sector drijvende te houden. Die EUR 55 miljard, over 10 jaar (dan zijn we 3 crises verder), is dus peanuts.

Leen je schuldenprobleem weg

Wellicht dat de briljante denkers bij de EU het idee gaan opperen om deze EUR 55 miljard te “leveragen” (hefboom erop) door het geld te gebruiken om zelf geld bij te lenen. Dit doet het ESM immers ook en is een mooi staaltje piramidespelfinanciën. Het mooie is nog dat er nu al plannen circuleren om het ESM als backstop (redder in nood) te gebruiken voor het bankenresolutiefonds. Kortom, we hebben een slechte leningen crisis die “onze” banken bedreigt en daarvoor komt er een bankenresolutiefonds dat of te klein is of zelf gaat lenen om een leningencrisis op te lossen.

Mocht dit fonds in de problemen komen, dan zal het Europese noodfonds, ESM, fungeren als redder door zelf met geleend geld het geleende geld van het bankenresolutiefonds veilig te stellen. Dus geleend geldfonds moet een ander geleend geldfonds helpen om leningencrisis op te lossen. Wellicht hebben de sterrenchefs daar de champignons als grap verwisseld met een hallucinerende soort, maar deze gekheid is de realiteit in de EU! Het is ook nog eens bedrog, want via het ESM staat u de belastingbetaler uiteindelijk wel degelijk garant, dus die propagandaspin dat de belastingbetaler nooit meer gaat opdraaien voor een bankencrisis is onzin.

Maar de EU en de achterliggende nationale (EUfiele) regeringen zijn ambitieus en dachten dat het bankenresolutiefonds nog niet complex genoeg was. Daarom zijn de bureaucraten met het volgende schema (bron Zero Hedge) op de proppen gekomen:

ECB-148-burocraten

 Er komen dus iets van 148 bureaucraten aan te pas om te beslissen wie noodhulp moet krijgen. Helaas grijpen de eurofederalisten dit aan om voor meer machtsoverdracht naar Brussel te pleiten. Dit compromis is te complex en daarom moet alle macht gecentraliseerd worden bij de EU. Zo kan ik er ook een paar verzinnen!

Symptoombehandeling

Nee, de EU wil het liefste alle lidstaten verantwoordelijk malen voor elk bankfaillissement binnen de eurozone. In plaats van ieder land verantwoordelijk te laten zijn voor haar eigen bankensector, wil de EU dus de alleenheerschappij en vooral niet de oorzaken aanpakken (verkeerde financiële regulatie, prijsmanipulatie, slecht monetair beleid, et cetera (zie deze column). Gaat dit banken kleiner, minder complex, minder risicovol, minder vervlochten met overheden maken? Het antwoord is NEE. Maar ik moet het ze nageven, de EU jongens houden zich keurig aan het systeemcrisisrecept (zie deze column).

Maar voordat het feest teneinde is, is er altijd wat vuurwerk te verwachten (van het monetaire soort).De grote show hebben we dit jaar gehad met dank aan de Fed, maar wellicht kan OMT en/of negatieve depositorente van de ECB en/of de komende untaper (wederom opvoeren stimulatie) van de Fed het piramidespel wat wij een economie noemen nog wat lucht geven in 2014, maar het punt dat de muziek ophoudt en er geen enkele stoel te bekennen is, komt wel degelijk dichterbij, mede dankzij “onze” Europese leiders.

Bron: DFT, http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/22158389/__Grappen_uit_de_EU__.html

Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.